مدل اطلاعات ساختمان، یک مدل اطلاعاتی غنی، تشکیل شده از منابع اطلاعاتی چندگانه است، که المانهای آن میتوانند در میان بهرهبرداران به اشتراک گذاشته شده و در طول چرخه حیات یک ساختمان از لحظه آغازین ساخت تا هنگام از بین رفتن آن، نگهداری و بهره برداری شوند. مدل اطلاعات ساختمان میتواند شامل مشخصات قراردادها، مشخصات فنی، کارکنان، برنامهریزیها، متره و برآورد، فضاها و مشخصات ابعادی باشد(NBS,2011). به عبارت دیگر، فناوری بیم (BIM) ارائه دیجیتالی مشخصات فیزیکی و کاربردی تسهیلات است.
برای مدل اطلاعات ساختمان، ابعاد مختلفی تعریف شده است. صرف نظر از بعضی اختلاف نظرها در نامگذاری اسمی ابعاد فناوری بیم (BIM)، کاربردهای مدل اطلاعات ساختمان عبارتند از: مدیریت اسناد و مدارک پروژه (۲D)، مدل سهبعدی غنی از اطلاعات (۳D)، مدل مدیریت اطلاعات زمانی (۴D)، مدل مدیریت اطلاعات هزینهای (۵D)، مدل اطلاعات مدیریت اداره و نگهداری (۶D) و مدل مدیریت انرژی پایدار (۷D). از میان ابعاد مختلف مدل اطلاعات ساختمان، ابعاد ۴D و ۵D از اهمیت مدیریت پروژهای قابل توجهی در پروژهها بر خوردارند و از ابزارهای مهم فناوری در مدیریت محسوب میشوند.
بعد چهارم مدل اطلاعات ساختمان، به معنی اتصال برنامه زمانبندی به مدل اطلاعات سه بعدی است. ساخت مدلهای ۴D به ذینفعان پروژههای ساختمانی (معماران، مهندسین، پیمانکاران، کارفرمایان و سرمایه گذاران) این امکان را میدهد تا با تجسم و مشاهده اتفاقات و رویدادها در پیشرفتهای عملیات اجرایی در طول چرخه حیات پروژه، تصمیمهای مناسب مدیریتی و اجرایی را اتخاذ نموده و با مشاهده تصاویر مجازی از واقعیتی که در آینده روی میدهد و همچنین با رصد اتفاقات جاری از هدر رفتن زمان و هزینه جلوگیری نمایند.
بعد پنجم مدل اطلاعات ساختمان، با برقراری اتصال مدل با اطلاعات هزینهای مرتبط با اجزاء مدل چهار بعدی اطلاعات ساختمانی (۴D)، ایجاد میشود. این مدل ذینفعان مختلف پروژه (معماران، مهندسین، پیمانکاران، مالکان، سرمایهگذاران، تأمینکنندگان مالی) را قادر میسازد تا میزان پیشرفت عملیات اجرایی و هزینههای پروژه را در طول زمان، قبل از شروع پروژه مشاهده و برنامهریزی کرده و با شروع پروژه، بر جریان مالی و زمانی پروژه کنترل و نظارت نمایند. این تکنیک مدیریت پروژه متمرکز فناوری بیم (BIM)، پتانسیل بهبود مدیریت تحویل انواع پروژه، با سایزها و پیچیدگیهای مختلف را دارد.
